Judo Klub Kamnik
Naročite se na e-novice
Piši nam Judo Klub Kamnik Facebook
Kaj je judo? Judo je moderna japonska borilna veščina, ki se je razvila konec 19. stoletja (1882) iz več japonskih tradicionalnih oblik ju jutsuja, njen začetnik pa je Jigoro Kano. Je goloroka borilna veščina, ki vključuje borbo stoje in na tleh (mete, padce, vzvode, davljenja in udarce). 
 
S svojo sistematično urejenostjo vsebine in vadbe, je bil judo začetnik, hkrati pa tudi vzor mnogih modernih japonskih borilnih veščin. 
 
Oseba, ki vadi judo je judoist (judoka). Učenci, oblečeni v bele kimone (judogi) pa vadijo pod vodstom učitelja mojstra (sensei). Kraj vadbe se na japonskem imenuje dojo v katerem so postavljene blazine (tatami). 
 
Judo lahko poleg tehnik vsebuje tudi filozofsko plat, tesno povezano z vadbo. Pomen juda je tudi v razvoju celega človeka skozi dolgotrajno vadbo, tako v pomenu fizičnega razvoja (zdravje, borba in samoobramba, šport) kakor razvoja razuma, osebnosti in doseganja notranjega miru.
Judo za otroke Judo vadba pri otrocih temelji na druženju, vadbi osnovnih telovadnih prvin in spoznavanju osnov juda preko iger. Velik poudarek pri judoistih dajemo vadbi judo padcev. Učenje varnega padanja in kotaljenja je ena od specifičnih značilnosti juda. Poudarek je na varovanju glave, vratu, komolcev in hrbta. Otroci osvojijo znanja, s katerimi lahko sami preprečijo možne poškodbe, ki lahko nastanejo pri padcih s kolesom, pri rolanju in igri nasploh.

Otroci po  desetem letu starosti začnejo psihično in fizično dozorevati, zato takrat začnemo z nekoliko bolj zahtevno judo vadbo, kot so judo meti, borbe in začetki tekmovanj. V vadbo vključimo težje gimnastične elemente in borilne elemente juda, s čimer razvijamo njihovo motorično sposobnost (koordinacija, gibljivost, moč, hitrost in vzdržljivost).

CILJI JUDO VADBE :

  • ohranjati in pospeševati zdravje, normalno rast in razvoj otrok in mladostnikov
  • razvijati psihomotorične sposobnosti
  • graditi samozavest, spoštovanje, pogum, odgovornosti in vztrajnost
  • otroke navajati na šport in jim privzgojiti potrebo po gibanju
  • privzgojiti delovne navade in sposobnosti za delo v skupini
KONTAKT

Tel: 051 306 306
 
Mail: judoklubkamnik@gmail.com
 
Mail: info@malasolajuda.si
 
Facebook
Naročite se na e-novice